Dostava 5€ (Pošta Slovenije) Brezplačna ob naročilu nad 299,00€
 x 

ČIŠČENJE SENZORJA

Razvrsti po:
Proizvajalec:
Rezultati 1 - 5 od 5
VSGO-DKL-5S-cistilni-set-5v1-cena

VSGO DKL-5S čistilni set 5v1

SKU izdelka :  VSGODKL5S
Vaša cena: 14,90 €
Cena / kg:
Na zalogi
Čiščenje apsc senzorja vsgo

VSGO VS-S02E set za čiščenje APS-C senzorjev 10x palčke + 10ml tekočina

SKU izdelka :  KVS-S02E
Vaša cena: 19,00 €
Cena / kg:
Pri dobavitelju
vsgo_air-move_v-b02e_profesionalna_puhalka

VSGO AIR-Move V-B02E profesionalna puhalka

SKU izdelka :  KV-B02E
Vaša cena: 29,00 €
Cena / kg:
Pri dobavitelju
vs-s03e-1

VSGO VS-S03E set za čiščenje Full-frame senzorjev 12x palčke + 10ml tekočina

SKU izdelka :  KVS-S03E
Vaša cena: 23,00 €
Cena / kg:
Pri dobavitelju
vsgo_dkl-15_potovalni_komplet_za_i_enje_cena

VSGO DKL-15 potovalni komplet za čiščenje

SKU izdelka :  DKL-15Black
Vaša cena: 24,99 €
Cena / kg:
Pri dobavitelju

Čiščenje senzorjna - tipala fotoaparata DSLR ali mirrorles

Če se vam zdi, da sta umazanija ali prah s slikovnega tipala vidna na fotografijah, tipalo najprej poskusite očistiri z možnostjo Clean Image Sensor (Čiščenje slikovnega tipala) v nastavitvenem meniju. Tipalo lahko očistite kadar koli z možnostjo Clean now (Očisti zdaj), ali pa se čiščenje izvede samodejno, ko se fotoaparat vklopi ali izklopi. Te funkcije in dostop v menijih se od aparata do aparata lahko razlikujejo. To orodje je najbolj učinkovito, ko je fotoaparat postavljen s spodnjim delom navzdol. Ne pozabite, da nekateri starejši fotoaparati DSLR morda nimajo te funkcije.

Če tujkov ni mogoče odstraniti z možnostjo »Clean Image Sensor« (Čiščenje slikovnega tipala), lahko slikovno tipalo pregledate in spihate prah, kakor je opisano spodaj.

Preverjanje, ali je na tipalu umazanija ali prah

Umazanija ali prah sta lahko v določenih okoliščinah vidna na fotografijah, tipalo je takrat treba očistiti. Prah je predvsem opazen, če zaslonko pripremo nad vrednost npr. F16 in slikamo jasno nebo.

 1. Zamenjajte baterijo ali priključite napajalnik. Pri pregledu ali čiščenju tipala potrebujete zanesljiv vir napajanja. Fotoaparat izklopite in vstavite povsem napolnjeno baterijo ali priključite dodatni napajalnik.

 2. Odstranite objektiv in vklopite fotoaparat.

 3. Pritisnite gumb MENU (MENI) in izberite Setup menu (Nastavitveni meni) > Lock Mirror Up for Cleaning (Zaklepanje zrcala za čiščenje) (podrobnejše informacije poiščite v navodilih za uporabo).

 4. Pritisnite sprožilec. Zrcalo se bo pomaknilo v položaj za čiščenje in zavesa zaklopa se bo odprla ter razkrila tipalo. Na iskalu fotoaparata in na zaslonu LCD se prikaže vrstica pomišljajev, kar je običajno.

 5. Pri sistemskih, mirrorles aparatith lahko zgornje točke malo zanemarimo saj ne vsebujejo zrzala, ki bi nam bil v napoto!
 6. Fotoaparat obrnite tako, da bo svetloba padala na slikovno tipalo ter boste videli umazanijo in prah na površini (Slika 1). Če na površini vidite tujke, je treba tipalo očistiti v skladu z navodilo proizvajalca.
  Če na površini ni vidne umazanije, izklopite fotoaparat in zrcalo se bo pomaknilo nazaj v začetni položaj, zavesa zaklopa pa se bo zaprla. Ponovno namestite pokrovček ohišja objektiva.

ciscenje senzorja tipala fotoaparata 1Slika 1 Položaj fotoaparata pri pregledovanju filtra.

Ročno čiščenje

 1. Dvignite zrcalo, kot je opisano v prvih štirih korakih zgoraj. Oz. to ni potrebno ker imate aparat brez zrcala :)

 2. S puhalnikom odstranite umazanijo in prah s tipala (Slika 2). Umazanijo, ki je ni mogoče odstraniti s puhalnikom, bo potrebno očistiti ročno.
  POMEMBNO: ne pozabite, da je tipalo izjemno občutljivo in se hitro poškoduje, zato pri čiščenju natančno upoštevajte proizvajalčeva navodila. Priporoča se uporaba puhalnika za odstranjevanje prahu in delcev. Ne uporabljajte puhalnika s ščetko, saj lahko ščetine poškodujejo filter. Površine tipala se v nobenem primeru ne smete dotakniti ali je obrisati s sredstvi, ki za to niso namenjena. Če niste sigurni v svoje  delo, to raje prepustite serviserjem.

 3. Ko končate s spihovanjem prahu, izklopite fotoaparat in zrcalo se bo premaknilo nazaj v začetni položaj, zavesa zaklopa pa se bo zaprla. Ponovno namestite pokrovček ohišja objektiva.

ciscenje senzorja tipala fotoaparata apsc

Slika 2. Odstranjevanje prahu s puhalnikom.


Uporaba čistilne tekočine


Na voljo je več vrst čistilnih izdelkov za slikovno tipalo. Vključujejo lahko čistilno tekočino in čistilne robčke za slikovno tipalo. Te tekočine lahko uporabite, vendar pa je, kot že navedeno, tipalo izjemno občutljivo in se hitro poškoduje. ZATO PREVIDNO!!!

Plačilo in dostava

 • Plačilo na TRR po prejetem računu s skeniranjem QR kode
 • Vsi izdani računi so opremljeni s QR kodo za enostavno in hitro plačilo prek spletne banke. Račun praviloma prejmete, v roku 24h, v .pdf obliki na e-mail podan ob naročilu!

qr koda za plačilo fotojama

 • Izdelki, ki ob naročilu niso na zalogi, se naročajo! V primeru daljšega dobavnega roka od 3-5 dni boste o tem obveščeni!
 • Dostava 5€ (Pošta Slovenije)

Vaš fotograf za vsako priložnost!